miércoles, 6 de agosto de 2014

GRÈCIA: 4000 presos en vaga de fam contra les presons de màxima seguretat (Espai Alliberat)


  



El 23 juny 2014 més de 4.000 presos en gairebé totes les presons del territori de l’Estat grec van iniciar una vaga de fam contra la creació de “presons de màxima seguretat”. Els presos exigeixen la retirada del projecte de llei sobre les “presons de màxima seguretat” i les “condicions de detenció especials”, les quals segons ells equivalen a pena de mort. El nombre dels presos en vaga de fam va augmentant diàriament.
Segons el previst per aquest projecte de llei dels presos es classificaran en tres categories (A, B i C). A la categoria C pertanyeran tots els presos acusats de robatori o extorsió sent membres d’una organització criminal, els que han estat condemnats amb l’anomenada llei antiterrorista, els presos polítics, els qualificats pel règim com a perillosos, els que han estat condemnats a més de deu anys de presó (fins a la cadena perpètua) i els que han participat en motins dins de les presons.
Els presos en aquestes presons-calabossos (categoria C) no tindran dret a sol · licitar permís de sortida de la presó, ni a demanar la suspensió de la seva sentència. Estaran tancats a les seves cel · les 23 hores al dia, sense tenir cap contacte amb cap altre empresonat o una altra persona, i sense tenir dret a cap activitat personal o col · lectiva. Els seus cel · estaran situades en una secció especial de la presó, estant totalment aïllades unes de les altres. Es limitaran notablement les visites que podran rebre els presos en aquestes presons i el temps de la seva durada, així com la correspondència i les trucades telefòniques que ells podran fer.
La Policia tindrà el control absolut i directe d’aquestes noves presons. Maderos de diversos cossos de la Policia es van a instal · lar dins d’elles, i seran ells i no els funcionaris penitenciaris els que s’encarregaran dels presos i de les seves cel, de qualsevol trasllat seu, i en general de la seva vigilància constant durant les 24 hores del dia. L’anomenada Unitat Antiterrorista podrà irrompre-hi i podrà efectuar requises a l’hora que sigui, o sigui que podrà insultar, maltractar i fins i tot torturar els presos.
La proposta de llei del govern ja ha estat presentada, i es preveu que es votarà aquest estiu. Amb la creació d’aquests veritables calabossos, als quals el govern diu presons de màxima seguretat, el règim vol acabar amb el “enemic intern”, reforçant encara més el seu arsenal repressiu a penitenciari. Aquest reforç està integrat en la política d’un règim totalitari que alhora que concedeix privilegis als pretorians de les forces repressives, es val d’una legislació feixista cada vegada més dura (l’estat d’emergència, l’anomenada llei antiterrorista, la llei anti-caputxa, etc), per acabar amb els que resisteixen als seus plans de convertir la societat en un enorme caserna.
A més de la retirada immediata d’aquest projecte de llei, els presos en vaga de fam exigeixen que no s’eliminin els permisos per sortir de la presó, i que no depengui aquest permís del Consell Penitenciari. Segons la legislació existent aquest consell determina si un pres té dret a sortir de la presó per uns dies, mantenint el dret a negar-li aquest permís si considera que hi ha probabilitat que el pres no faci “ús correcte” d’aquest permís.
També, els presos demanen que s’iniciï un nou procés per als condemnats per possessió de drogues, segons la llei de 2013, la qual està pràcticament en desús. Grècia és el primer país a Europa en nombre de persones condemnades a cadena perpètua, ja que segons una llei de 2006 els usuaris de petites quantitats de substàncies narcòtiques poden ser condemnats fins a cadena perpètua.
Els presos exigeixen l’eliminació de la categoria especial dels anomenats “presos hostes”, o sigui dels immigrants que han complert la seva pena, però no són deixats en llibertat perquè està pendent l’assumpte de la seva deportació. Aquests presos no tenen cap dels drets dels altres presos (permisos, suspensió de la pena, etc).
Finalment, els presos exigeixen poder rebre visites dels seus esposos i esposes, segons la legislació existent, la qual, però, no es compleix.
Dissabte 28 de juny a Atenes es va realitzar una manifestació en solidaritat amb els presos en vaga de fam.

No hay comentarios: